Kuih lenggang memang sinonim di sarawak. cara membuat nya memang senang dan mudah.Ia merupakan kuih tradisional orang melayu dan emak-emak kita memang sering membuatnya jika ada tetamu dan keraian.
Ambil sebiji kelapa tua, belah dua untuk di parut. lebih klasik lagi guna pemarut manual.
parut sampai licin. nanti membazir
selesai sudah. masak kan nyiur parut tadi dalam kuali dan di campur dengan gula apong/melaka/nira.gaul sampai masak dan berbau harum
untuk membuat lapis untuk mengulung kuih tersebut. bancuh tepung gandum dan untuk mencantikkan lagi warna , masuk kan pewarna dan perisa pandan. masuk kan dalam kuali kecil yang tak pakai minyak.
goyang sikit agar bancuhan tadi rata
dah masak . keluarkan dan masukkan nyiur yang telah dimasak bersama gula apong tadi di tengah lapisan kiuh tadi. gulung dengan senyuman.
dah selesai. hilang satu bahagian kuih tersebut. jumpa dalam mulut.
sila cuba resepi tradisional.mudah dan ringkas.
No comments:
Post a Comment